Bedrijfsbezoek bij Citroën specialist Hans Jorissen

Op dinsdagavond 18 april hebben de Flevoklassiekers een bezoek gebracht aan Autobedrijf Hans Jorissen in Lelystad. Het bedrijf is gespecialiseerd in Citroën en dan voornamelijk van de oudere bouwjaren. 

De techniek van de oudere Citroën’s wijkt op verschillende punten af van de gangbare techniek in auto’s van vergelijkbare bouwjaren  en daarom is het bezoek aan een specialist voor de Citroën eigenaren zeker aan te raden.

Om een indruk van de werkwijze te krijgen wordt er een Citroën C4 van 1931 gekeurd. Deze auto is niet keuringsplichtig , maar het geeft de eigenaar een goede indruk over de technische staat van zijn auto.

Na de ontvangst met koffie en koek geeft Hans een uitleg over de werkzaamheden die het bedrijf zoal uitvoert . Het zijn voornamelijk de oudere bouwjaren van Citroën waarin Hans gespecialiseerd is en er zijn al vele bijzondere problemen aan deze auto’s opgelost in de loop der jaren. Als voorbeeld wordt er deze avond een APK keuring uitgevoerd aan een auto met het bouwjaar 1931 .

De Citroën C4 uit 1931 die door Hans deze avond gekeurd wordt . De keuring begint met een test op de remmenbank . Er zit een behoorlijk verschil tussen de remkracht links en rechts .

Tijdens de APK keuring worden er een aantal problemen gevonden . 

Er staat ook een Citroën op de brug met onder andere  versnellingbak problemen.

Citroën gebruikt op verschillende modellen voor het veersysteem veerbollen . Hans weet alles over de werking, het testen  en de reparatie van deze veerbollen

Op het buiten terrein staan nog enkele bijzondere auto’s , waaronder een Citroën AZ  “eend” uit 1958 en een Citroën ID “snoek” uit 1960 .

Het bezoek aan dit bijzondere bedrijf was zeer geslaagd en zeker de moeite waard !