Kampeerweekend Callantsoog

Op zaterdag 16 september verzamelen de Flevoklassieker deelnemers zich voor de start van een weekend aan zee bij Roadhouse Checkpoint Charlie halverwege de dijk Lelystad/Enkhuizen. De koffie en thee staan daar voor ons klaar . Hier krijgt iedereen uitgebreide  informatie over het programma en de rit van vandaag . We vertrekken  vanaf 11:00 voor de rit naar Willemsoord , de oude marine haven en marine werf in Den Helder. Er zijn meer dan 20 deelnemende auto’s en campers aanwezig . Het weer is perfect , dus het belooft een mooie rit te worden.

Startpunt van het weekend naar zee is de parkeerplaats  halverwege de dijk Lelystad/Enkhuizen . Iedereen  wordt  geinformeerd over het programma en de bijzonderheden van de tourritten dit  weekend .  De eerste rit gaat gedeeltelijk langs de Ijsselmeerdijk en daarna binnendoor richting Den Helder

Aankomst Marinemuseum Willemsoord in Den Helder

Na een mooie rit van  Enkhuizen langs de IJsselmeerdijk via Wervershoof en Medemblik rijden we binnendoor naar de bestemming Willemsoord in Den Helder. Hier is voldoende gelegenheid om de lunch te gebruiken en om 13:00 verzamelen we bij het informatiecentrum Willemsoord voor de start van de rondleiding.

Rondleiding Willemsoord

De groep wordt in tweeen gedeeld en met een gids bij elke groep krijgen we een rondleiding over het hele havengebied van Willemsoord. We krijgen uitgebreide uitleg  over de historie die begint bij de periode onder Napoleon . Er is enorm veel te zien , het museum terrein is erg uitgebreid en met de uitleg van de gidsen erbij is het een heel interessant bezoek. Ook is er gelegenheid het Dorus Rijkers Museum en het Marinemuseum te bezoeken . 

Het totale museum terrein is erg groot , er zijn diverse musea en werkplaatsen ondergebracht . Ook liggen er een aantal bijzondere boten langs de kade .

Bezoek Fort Kijkduin

Voor de liefhebber is er ook nog de gelegenheid Fort Kijkduin te bezoeken , dit bevindt zich op ongeveer 4 km vanaf Willemsoord richting de eindbestemming in Callantsoog. Het Fort is gebouwd in opdracht van Napoleon die van Den Helder het “Gibraltar van het Noorden”wilde maken. Het is nu een museum en noordzeeaquarium waar erg veel te zien is.

De grote attractie van Fort Kijkduin is de tunnel waar je door kunt lopen over de bodem van het zee aquarium . Je loopt zo dus midden tussen de vissen , een prachtige gewaarwording.

Aankomst en verblijf op Camping “De Nollen” in Callantsoog

Een aantal deelnemers is met de eigen oldtimer gekomen en kunnen hun intrek nemen in de beschikbare accomodaties op de camping . Een andere groep is met eigen kampeermiddel  gekomen en deze staan zoveel mogelijk bij elkaar op 1 veld.

Bier test

Barbeque en gezellige avond

Op de zaterdag avond is er een gezellige avond in het restaurant van Camping De Nollen met een barbeque en een quiz om de kennis van de aanwezigen te testen. De BBQ wordt verzorgd door Camping de Nollen. Na de BBQ volgt er een quiz onder leiding van Jack. Er is natuurlijk een westrijd aan verbonden , wie de meeste vragen goed heeft bij alle vragenronden is de winnaar.

Er is veel overleg nodig om tot de goede antwoorden te komen .

De voorzitter van de club maakt van de gelegenheid gebruik beide dames die het mooie weekend georganiseerd hebben , te bedanken voor alle werkzaamheden die nodig waren om dit alles te regelen en af te spreken.

Rit dag 2 naar het Stoommuseum in Medemblik

Op zondag na het gezamelijke ontbijt tot 11:00  in het restaurant van de camping rijden we rond 12:00 naar het Stoommuseum in Medemblik. De rit gaat van Callantsoog langs de duinen richting Petten  , daarna via  Heerhugowaard , Opdam en Wognum naar Medemblik . Het is een mooie route van ongeveer 1,5 uur die zoveel mogelijk via binnenwegen loopt. 

Bij het museum is binnen en buiten van alles te bewonderen op het gebied van door stoom aangedreven machines en apparaten. Met de uitleg van de aanwezige stoom enthousiasten erbij is het een erg interesant bezoek.

Er rijdt ook een echte ouderwetse stoomtrein van Enkhuizen via Medemblik naar Hoorn , een belevenis om daar mee te rijden.

Einde kampeerweekend aan Zee

Hiermee is het Flevoklassieker weekend ten einde gekomen. Het is een prachtig en erg gezellig weekend geweest en zeker voor herhaling vatbaar. Met dank aan de dames die alles georganiseerd hebben !