Op bezoek bij imker Harry Polinder

Op 16 april 2024 hebben we de bijenkasten van imker Harry Polinder in Dronten bezocht. Omdat de geplande fotoshoot voor het smoelenboek voorafgaand aan het bezoek niet door kon gaan , was er ruimschoots tijd voor de interessante verhalen over insecten en bijen . Harry vertelt uitgebreid over het insecten leven , hoe snel het evenwicht tussen de insecten verstoord raakt en hoe daardoor  al vele insectensoorten verdwenen zijn . Ook worden de bijenvolken in Nederland bedreigt door de Aziatische Hoornaar en de Varroamijt.

De opkomst is groot met veel auto’s , gelukkig is er voldoende parkeer gelegenheid

Er zijn veel bijzonderheden over de bijen te vertellen . Gemiddeld wordt een bij ongeveer 6 weken oud en heeft dan ongeveer 850 km gevlogen. Daarna zijn de vleugels versleten en sterft de bij.

Een bij heeft dan ongeveer 1 theelepel honing verzamelt , maar hier geldt de wet van de grote getallen . Als een bijenvolk uit ongeveer 50000 bijen bestaat , zijn 50000 theelepels met honing ineens wel veel potten honing.

Harry vertelt over de verschillende soorten honingraten en over de verschillende producten die ze bevatten en door de bijen aangebracht worden.

Om de varroamijt te bestrijden in de kasten legt Harry in elke kast bladeren van de notenboom , deze bevatten een soort zuur wat deze mijt op afstand houdt.

De Aziatische hoornaar rukt op vanuit Zuid Europa en is een exotische wespensoort die ook de inheemse bijen bedreigt.

Het publiek luistert aandachting naar de bijenverhalen.

Nieuw type bijenkast in ontwikkeling

Vlak bij de bijenkasten hangt een lokkast in de boom . Zodra een koningin met aanhang de kast verlaat om een andere plaats te zoeken hoopt Harry dat ze zich in deze lokkast vestigen.

Na afloop van de erg interessante uitleg over het imker zijn en over het bijenvolk ontvangt Harry uit handen van de voorzitter als dank de bekende Flevoklassieker broodplank met daarbij de bekende mok.

Er is altijd een parkeerplaats in Dronten voor elke auto , van groot tot klein

De avond wordt afgesloten bij De Rede in het centrum van Dronten waar nog even nagepraat kan worden over het bezoek aan de imker en alle details die over het bijenvolk zijn verteld.

Een professioneel Flevoklassieker vlaggenzwaai team is ook aanwezig op deze avond !