Stedenbezoek Kampen

Op dindag 11 mei 2024 hebben we een stadstour door de stad Kampen gemaakt  onder begeleiding van een gids.

We verzamelen  bij het gemeentehuis van Kampen , van waaruit de tour  wordt gestart.

 

Vanwege de grote opkomst is de groep verdeeld over de 3 gidsen Greet , Ria en Henk . Ze weten ons erg veel bijzonderheden te vertellen over de historie van de stad Kampen . We worden rondgeleid langs de vele bijzondere gebouwen , waarbij een uitleg volgt over het ontstaan en de historie. Kampen lag ooit aan het water , het IJsselmeer . Veel van de oude stad, die tussen de 13e en 16e eeuw uitgroeide tot een van de machtigste en welvarendste steden van Noordwest-Europa, is bewaard gebleven. Naast de vele historische gebouwen, typische stadsboerderijen, muurreclames, het kleinste huis en de Kamper Kogge werf, valt er nog veel meer te ontdekken en doen.

De stadstoer begint met een wandeling door het stadspark naar de bekende Cellebroederspoort. Kampen heeft een flink aantal oude tot zeer oude gebouwen, waaronder resten van de oude stadsmuur , (Koornmarktspoort, Cellebroederpoort, Broederpoort) en de Boven- of Sint-Nicolaaskerk. De structuur van de ommuurde stadvesting is in het stratenplan nog op verschillende plaatsen  goed zichtbaar.

De joodse synagoge aan de IJsselkade , gebouwd in 1847 . Na de oorlog , in 1947 is de joodse gemeente in Kampen opgeheven en bij Zwolle gevoegd.

De groep bij de gids met Fernando Monni heeft geluk , hij is een nieuw Flevoklassieker lid en trakteert de groep op ijs bij zijn zaak in Kampen.

Deze bakkerij lijkt veel ouder dan hij in werkelijkheid is , het is in de Jugenstil stijl gebouwd rond 1910.

Het kleinste huis van Kampen , slechts 1,40 bij 4,50 meter . Eigendom van de gemeente Kampen en gerenoveerd in 1992 .

Kampen heeft vele smalle steegjes , ook makkelijk om in geval van brand water uit de IJssel naar de brand te brengen .

Het interieur van het kleinste huis van Kampen . Inspiratie voor de latere Tiny House ontwerpen ?

Kampen heeft een lange historie van sigarenfabrieken , vanaf 1826 . Helaas is van al deze fabrieken nog maar 1 over , De Olifant. Ook deze fabriek heeft het erg lastig .

De alom bekende Kamper brug , geopend in 1999.

Aan het einde van de avond  is er tijd om na te praten over de interessante rondleidingen en de mooie gebouwen die we gezien hebben in Kampen.