FIAT 500 (Topolino) Standaard Coupe 1939 van Karel Stokking

 

Ik kocht de Fiat 500 Topolino Standaard Coupe in 2017 met slechts 02173 kilometers op de teller. De teller heeft slechts 5 cijfers voor de aflegde kilometers.  Het was een oudere restauratie uit Zweden en het wagentje had een tijd stil gestaan.

Aankoop van de Fiat 500 Topolino. Het Zweedse kenteken was KOY 395.

De remmen en later de 569cc 4 cilinder motor werden gereviseerd. Bij km. stand 0414 in 2018 kon het inrijden gaan beginnen. Er werden nog veel andere onderdelen, vaak nieuw of NOS,  gemonteerd en een nieuwe set (5) banden, 135 SR 15  Michelin X.  De oude bandjes waren nog uit de vorige eeuw. Na ruim 1000 km inrijden ging het gas er op.  De teller, die nauwelijks afwijking bleek te hebben, liep naar de 80 km/h met bij weinig wind een uitschieter naar 90 km/h. Van 0 naar 80 km/h haalde ik in 59 seconden.

De originele 4 cilinder watergekoelde zijklepmotor van 570cc heeft slechts 13 pk.

De Fiat 500 Topolino was in die tijd een modern ontwerp met haar gestroomlijnde stalen carrosserie, 4 versnellingen, waarvan de 1e niet gesynchroniseerd, grote hydraulische trommelremmen en een 12 volts elektrische installatie.

Dat had lang niet iedere auto in die tijd! Ondertussen staat de teller op 10.830 km. Het waren probleemloze kilometers. Het wagentje liet mij nooit staan.  Het gemiddeld benzinegebruik gebruik is 1 op 18 met V- power en het oliegebruik is gering. Het onderhoud doe ik zelf, waardoor de onderhoudskosten laag zijn. Het veercomfort is spartaans.

Maar ja, het is een licht autootje (580 kg leeg), starre as met bladveren en een korte wielbasis. Verrassend is, dat het wagentje weinig zijwindgevoelig is en best vlot door de bocht wil. Met 2 personen is de gewichtsverdeling op voor- en achteras vrijwel gelijk.  Daar is blijkbaar goed over nagedacht, evenals het lage zwaartepunt. De kleine stoelen met komvormige leuningen zitten ook nog eens verrassend goed. Stuurbekrachtiging en rembekrachtiging moet ik ontberen, evenals veiligheidsgordels en ander veiligheidsdingen.

Dus defensief rijden en afstand houden, maar dat heb ik mij , als motorrijder, al lang geleden aangeleerd. De aanblik van wagentje ontlokt vaak vrolijke gezichten en mensen zwaaien vaak naar ons. We hopen nog lang plezier van de Topolino te hebben.