In de Flevoklassieker van maart jl. werd in de rubriek nieuwe leden melding gemaakt van een nieuw lid uit de Noordoostpolder. Een lid die van 1975 tot en met 2019 in de Noordoostpolder het automerk Suzuki vertegenwoordigde. De Suzuki Motor CO werd in de eerste helft van de jaren vijftig in Japen opgericht door de heer Michio Suzuki. Op internet is het een en ander over de historie van het merk terug te vinden, maar de periode van 1975 tot en met 2019 in de Noordoostpolder is nu het onderwerp.

45 jaar Suzuki

Door een samenloop van omstandigheden startte een in Bant gevestigd autobedrijf  in 1975 als dealer van Suzuki automobielen. Het was een klant, die melding maakte geïnteresseerd te zijn in een kleine Suzuki coupé. Het was B.V. Nimeg, de Nederlandse importeur die zijn dealer organisatie aan het ontwikkelen was. Het was het autobedrijf die vraag en aanbod bij elkaar bracht. Dat resulteerde in de start van een bijna 45 jarige samenwerking. De eerste 5 jaar vanuit de vestiging te Bant en vanaf 1980 tot medio 2019 vanuit het toentertijd nieuw gebouwde bedrijfspand met garage en showroom te Emmeloord.

Suzuki automobielen

Duizenden nieuwe Suzuki automobielen werden in de periode 1975 - 2019 uitgeleverd aan nieuwe en aan bestaande klanten. Ook het aanbod van occasions  was door inruil dus regelmatig beschikbaar. Om al die klanten goed te bedienen bestond de organisatie uit ruim 18 personen. Veel jonge automonteurs hebben in deze vertrouwde werkomgeving het vak geleerd.

Niet van nieuw te onderscheiden.

Onder de ingeruilde automobielen waren er exemplaren, die niet van nieuw te onderscheiden waren. Te mooi om te verkopen dacht de ondernemer en hij besloot deze auto's in een privé collectie onder te brengen. Toen hij in 2019 het dealer schap beëindigde was de collectie uitgegroeid tot een mooi overzicht van hoe het merk zich in de jaren had ontwikkeld.

De jaren tachtig

Plaats de cursor op de foto en het model met bouwjaar komt in beeld. Klik vervolgens met de cursor op de foto en de afbeelding wordt vergroot.

De jaren negentig

 

De jaren 10 van de 21e eeuw

Meer info?

Heeft u belangstelling in de historie van het automerk Suzuki dan kunnen wij u het artikel “De geschiedenis van Suzuki” op de website “Suzukiklassiekers.nl” aanbevelen.

De website kunt u bezoeken via de volgende link:

“De geschiedenis van Suzuki”

Namens de Redactie*

Lex ter Weijden