Bezoek “Olt Stoutenburght” in Blesdijke

We verzamelen bij het Wapen van Ens voor het bezoek  aan kasteel “Olt Stoutenburght” in Blesdijke . Daarna rijden we via een mooie route langs Marknesse , Blokzijl en De Basse  via allerlei binnenwegen naar het kasteel aan de Markeweg in Blesdijke. Het kasteel is gebouwd naast de woning van de kasteelheer Dhr. Halman.

Eerst  een uitleg over de route en de daarbij behorende bijzonderheden , daarna worden de auto’s gestart en vertrekt de groep voor het bezoek “Olt Stoutenburght” in Blesdijke

Historie kasteel Olt Stoutenburght

De kasteelheer Gregorius Halman (Gerry) legt uit hoe het kasteel Olt Stoutenburght in Blesdijke is ontstaan . Na aankoop van de grond heeft hij bedacht hoe het kasteel eruit zou moeten zien. Vervolgens is hij met deze plannen is hij naar de Gemeente gestapt en kreeg hij na 2 jaar een bouwvergunning. In deze vergunning staat dat het kasteel 27 meter hoog mag worden , hij schat dat hij nu op ongeveer 26,5 meter hoogte zit en hij is nog niet klaar …

Het kasteel

De kasteelheer is in 1990 begonnen met de bouw waarbij gebruik is gemaakt van gebruikte bouwmaterialen. De naam van het kasteel is deels afkomstig van het middeleeuwse kasteel Toutenburg bij Vollenhove. De naam is door de kasteelheer op een creatieve wijze aangepast en is nu “Olt Stoutenburght”. Het kasteel bestaat uit 4 ronde bouwtorens en heeft 4 verdiepingen. Dhr. Halman bouwt het liefst met zo weinig mogelijk hulp zodat hij alles naar eigen inzicht kan bouwen. Het kasteel is te bezichtigen van de fundering tot de top en is geen museum , alles mag bekeken en aangeraakt worden.

Kasteel verdiepingen

Op weg naar boven komen we  kamers ,  een keuken , slaapkamer , toiletten en open haarden tegen. Ook is er een verdieping met vloerverwarming , misschien heeft dit alles te maken met een eventuele toekomstige bestemming.

Na afloop van het bezoek “Olt Stoutenburght” in Blesdijke is er de gelegenheid wat te drinken in het nabij gelegen restaurant Pieter Poot