Bedrijfsbezoek voestalpine in Bunschoten

Op 21 februari 2023 hebben de Flevoklassiekers het bedrijf voestalpine in Bunschoten bezocht. voestalpine is toeleverancier voor vele merken in de autoindustrie en produceert onder andere 1e montage plaatwerkdelen in staal en alluminium.

De eisen die door de autofabrikanten aan dit plaatwerk gesteld worden betreffende maten en afwerking zijn erg hoog . Dat blijkt ook tijdens de bezichtiging . Elk deel moet exact aan de overeengekomen maatvoering voldoen . Als referentie wordt er 1 exemplaar van elk te produceren deel bewaard als zijde het origineel.

Het produceren van plaatwerk voor de automobiel industrie gaat voor het bedrijf  terug tot in de 70er jaren. Ook nu nog worden er delen geleverd uit de vroegere bouwjaren . Naast auto onderdelen produceert voestalpine nog veel meer , zoals bijvoorbeeld ook vangrails delen .

Verzamelen op het industrieterrein in Zeewolde voor vertrek naar Bunschoten

Ontvangst in Bunschoten met koffie en koek

Uitleg over voestalpine door Martin Karelse

Als je bij Scania werkt ziet dit er bekend uit

voestalpine heeft een eigen technische opleiding , waarbij men naast zagen en vijlen ook het virtueel programmeren van robots kan leren.

Overzicht van de vele merken auto’s en vrachtwagens waar Voestalpine aan levert

Om  een vlak stuk staal om te vormen tot een plaatwerkdeel wordt het deel 6 maal bewerkt door een pers om tot het uiteindelijke resultaat te komen . De 6 persen staan vlak bij elkaar op een rij opgesteld. In elke pers zitten de mallen voor de opeenvolgende vorm.

Na het persen zijn er soms nabewerkingen nodig , dit wordt nog vaak met de hand gedaan. Er worden tijdens de productie regelmatig delen steeksproefgewijs gecontroleerd op de maatvoering .

Na het persen worden de plaatwerkdelen voorzien van een beschermende laag om roestvorming tegen te gaan. Het hele productieproces vindt plaats in een verwarmde hal om elke vorm van condens op het plaatwerk te vermijden.

De mallen die voor het persen gebruikt worden zijn alleen met erg zwaar materieel te verplaatsen. Buiten op het terrein liggen vele mallen opgeslagen totdat ze weer gebruikt moeten worden , dit in beschermende verpakking.

Het Bedrijfsbezoek voestalpine in Bunschoten is een erg interessant bezoek geweest. Een  unieke kans om in een dergelijk bedrijf rond te kunnen kijken , die kans krijg je niet zo vaak.